Naszą misją jest profesjonalizowanie i rozwijanie rynku sztuki, tak by zagościła ona w każdym dobrym domu. Wierzymy, że sztuka ma niezwykły wpływ na dobrobyt materialny i duchowy. Jej posiadanie nie tylko nobilituje i dodaje prestiżu, ale też uwrażliwia i rozwija wyobraźnię. Dostrzegamy prawdziwą wartość sztuki, to nią kierujemy się w naszych wycenach i to na nią chcemy uwrażliwiać naszych Klientów. Bo posiadając dzieła sztuki, obcujemy z wartościami, które czynią nasze życie lepszym.
Sztuka ma wartość. Wartość, której szukasz.
W 2018 roku Desa Unicum:
wystawiła 6190 obiektów na sprzedaż,
zorganizowała około 70 aukcji,
osiągnęła wynik sprzedaży 115,5 mln złotych
Co sprawia, że Desa Unicum posiada 45,8% polskiego rynku sztuki, ponad dwa razy więcej niż drugi dom aukcyjny w rankingu sprzedaży.
Established in 1998.
Początek działalności DESA Unicum to 1998 roku, kiedy doszło do połączenia warszawskiej części największej sieci antykwariatów (DESA), działających od 1950 roku, z pierwszym polskim Domem Aukcyjnym Unicum (rok założenia 1988).
Obecnie DESA Unicum należy do holdingu DESA SA, który jest także właścicielem galerii DESA Modern, ponadto posiada udziały w firmach: DESA Biżuteria (galeria biżuterii dawnej) oraz sieci księgarni muzealnych Artbookstore.