Aifur är en vikinga- och medeltidsinspirerad restaurang både när det gäller maten, inredningen och personalens kläder och manér (ska man söka jobb skadar det inte att ha en halvmeter helskägg och en bakgrund i rollspel/skådespeleri, förutsatt att du inte är kvinna förstås).
I ingången möts man direkt av en skylt på porten med en överkryssad "vikingahjälm" med horn, något som jag och mitt sällskap skrattade gott åt men som inte respekterades av precis alla gästerna märkte vi senare.
Garderob (20kr) är nästan obligatorisk eftersom det inte finns några ryggstöd eller hängare inne på själva restaurangen att hänga av sig. Två i mitt sällskap hade dock mantel (!) på sig som de tog med sig in. Jag och min flickvän hade också försökt lite smått att klä ut oss i något medeltidsliknande (genom delvis lånade plagg) och med ursäkten "vi försökte i alla fall" blev vi presenterade in i lokalen av härolden (!!!) som det mest välklädda sällskapet i mannaminne varpå rungande applåder följde från alla gästerna. Något röda om kinderna tog vi plats på några träbänkar vars enda träsmaksskyddare var ett par fårfällar. Mycket passande om än något "omjukt" för en kväll som sträckte sig ett par 2-3 timmar.
Vi kom dit lagom till 18.00 efter att först ha bokat bord en vecka innan och vi valde en lördag för att kunna ta del av live-framträdandet som de har torsdag-lördag från klockan 19.00. Efter att ha fått menyn för dryckjom (!) och mat kom vår servitris (uppklädd i passande utstyrsel) och erbjöd oss att först smaka på drickan innan vi beställde något. Jag hade testat mjöd förut och var helt säker på att jag i den miljön jag befann mig, på ett väldigt stolt sätt välja en svensk sort... till dess att jag prövat det polska mjödet "Piastowski". Vi blev alla lika imponerade varför vi beställde in en hel flaska till oss fyra. Som förrätt beställde vi in en korvtallrik "Tallrik från Trögden" att dela på, någon beställde lamm "Deresons Lammrack" och tre av oss beställde "Ruriks stora gillestallrik" med både älgkött, lamm och kyckling. Menyn härligt utformad med små anekdoter om maten och epoken.
Efter c:a 20 minuter kom vår gillestallrik och när vi frågade om korven så bad servitrisen om ursäkt men med ett nonchalant "ni behöver nog inte förrätten också". Detta tillsammans med kvällens prislapp var den enda besvikelsen samtidigt som kvalitén på maten går att hitta på andra ställen där man får mer för mindre. Ett av undantagen som jag ser det var kycklingen som var väldigt liten och inte var den typiska gödkycklingen du köper i butik. Den var SÅ god. I all annan kyckling jag någonsin ätit så har smaken suttit i det kryddade skinnet. Här fanns smak överallt i köttet. Min absoluta favorit på min gillestallrik där min vän föredrog älgköttet och min flickvän föredrog lammet :o))
Maten serverades med stekta rotfrukter och goda såser och åts med bestick och på tallrikar som hämtade ur vilken medeltida bok eller film som helst med flertalet avbrott under middagen då härolden gastade ut nästa sällskaps ankomst.
Lagom till att vi kommit igenom halva varmrätten satte musiken igång och den liksom allt annat smälte in med resten av omgivningen. Mycket trevligt och pricken över i:et under kvällen. Jag kan varmt rekommendera att man går dit en underhållningskväll.
När varmrätten var klar beställde vi in två stycken bärpajer "Sigrid Storrådas lilla paj" och två stycken nöt- och äppelkaka "Ansgarskaka" till oss fyra. Äppelkakan var fantastisk och smakade nästan som pekanpaj med all nöt- och honungssmak. Jag smakade även på min flickväns bärpaj och hon på min och vi kunde konstatera att vi båda var mest nöjda med våra egna val :o)
Vi satt sedan kvar under ett par timmar och njöt av de levande ljusen (som stod för nästan all belysning i lokalen sånär som på ett par väl dolda elektriska lampor) som slängde många och långa skuggor i takt med musiken. Människorna runt omkring oss var glada och lät sig ryckas med i något så omodernt och osvenskt som att hälsa på, skåla med varandra och utbyta artigheter och skämt.
Någon färsköl senare (väldigt mild i smaken och något jag kan varmt rekommendera till de, som liksom jag själv, normalt inte dricker öl) så var det dags för notan som landade på 550kr / person. På grund av prislappen och att kvalitén på maten går att jämföras med billigare restauranger (Enskede Värdshus till exempel) så är den enda orsaken att Aifur får en fyra från mig istället för en trea att en del av det man betalar för faktiskt är miljön och den har de verkligen lyckats väl med.
Har jag råd kommer jag nog tillbaka. read more